V. 2.3

7 tips för mental hälsa i jul

Julen betyder för många lite extra lediga dagar tillsammans med familjen. Det är en utmärkt tid för att stärka sin relation med varandra och med starkare relationer kommer en starkare mental hälsa.

Spela spel

Duka fram lite gott fika och spela ett spel tillsammans. Våra favoriter just nu är Monopol och ett klassiskt kortspel som poker. Om ni vill går det faktiskt att göra många spel digital med andra som inte är fysiskt närvarade, bara ni har samma spel tillgängligt. Sätt datorn på ena sidan av bordet och ha en digital spelkväll!

Ge bort en massage

När du känner dig trygg och har tillit till människorna i din närhet ökar er samhörighet och era band förstärks, vilket skyddar dig mot psykisk ohälsa. Detta styrs till stor del av hormonet Oxytocin, ett lugn- och-ro-hormon som man kan framkalla genom beröring. Nästa tips blir därför att erbjuda någon i familjen en fotmassage eller en sittande ryggmassage när ni ändå hänger i soffan.

Rör på dig

Blir du lite irriterad av någon i familjen nu när ni är lediga tillsammans? Det är lätt hänt när man inte är van att umgås 24/7, ett riktigt bra tips för att skaka av sig irritation är att göra en pulshöjande aktivitet, ut och spring, ta en skidtur eller en rask promenad. Det gör att vi utsöndrar en mängd ämnen i kroppen som ger oss lugn, välbefinnande, en belöningskänsla och det gör oss pigga. Detta gör att du har lättare att lösa eller acceptera era olikheter.

Ställ nya frågor till varandra

Ta initiativ under en middag och ställ frågor som kan få igång härliga diskussioner och en ökad förstående för varandra. Tex kan ni fråga: Har du någon stor dröm i livet? Vad är det viktigast ditt liv? Vad gör dig riktigt upprörd? Låt var och en berätta och motivera med varför det är viktig för hen. Det öppnar upp för allas olika inre värderingar och ni i familjen får en djupare kontakt.

Ta er ut i friska luften

Ljuset är på väg tillbaka, men det är fortfarande mörkt stor del av dygnet. Försök att komma ut mitt på dagen tillsammans. Packa matsäck och ge er i väg på en familjeaktivitet, testa tex kommunens skridskobana eller ge er ut till ett friluftsområde i närheten. Rörelse och social samvaro bidrar till sammanhållning och välmående.

Geocaching är för hela familjen

Vi fortsätter på temat aktiviteter som man kan göra tillsammans i familjen. Geocaching är ett kul sätt att komma ut och göra något tillsammans i naturen, som i sig också ger välbefinnande. Ladda ner appen, packa lite fika och ge er i väg! Det går även att utmana andra familjer som på andra platser kan samla skatter.

Skapa en aktivitetsburk

Det kan vara svårt att komma på aktiviteter att göra med familjen, man har ofta olika behov och intressen. Men om ni gör i ordning en burk där var och en lägger ner några lappar på aktiviteter ni vill göra under 2021, så blir alla delaktiga. När ni vill göra något kul drar ni en lapp och planerar in det som står.