V. 2.3

OPE fotboll satsar på den mental hälsa

Tillsammans med We & Sports satsar OPE IF på den mentala hälsan. Alla på dam- och herrsidan från 12 år och uppåt får en utbildning i mental hälsa i flera steg. Även föräldrar och tränare får utbildning. Klubben gör en fantastisk satsning! Tillsammans skapar vi ett mer kärleksfullt idrottsklimat!

Tränaren Madelene Sivertsson tog initiativet för sitt lag och kontaktade We & Sports för att höra om vi kunde komma och föreläsa. Efter den föreläsningen insåg Madelene vikten av att stärka hela klubben, ungdomar, tränare och föräldrar i ämnet. ” Vi ser att våra spelare behöver stärkas mentalt och sökte efter några som kund hjälpa oss med den biten. Den mentala biten är väldigt viktig för att våra spelare ska kunna prestera sitt yttersta och för deras välbefinnande.” berättar Madelene.

Verksamhetsledaren för We & Sports, Paula Lembke, är imponerad över klubbens satsning. ”Att en fotbollsklubb prioriterar den mentala hälsan i den här omfattningen visar på att klubben vill ligga i framkant och förstår vad våra ungdomar behöver för att få hållbara idrottare över tid. Kroppen och knoppen måste hänga ihop för att man ska nå sin fulla potential som idrottare, för att lyckas med det behöver man regelbundet träna även på det mentala.” 

”Vårt klubbpaket innefattar de grundläggande delarna idrottare, föräldrar och tränare behöver. I en klubb behöver alla få samma kunskap för att det ska bli en effekt och få en ökad medvetenhet om det mentala” säger Paula

Utbildningen spelarna erbjuds består av 4 steg; 1 generell föreläsning om mental hälsa, och sedan 3 fördjupningsdelar där områden som självkänsla, medkänsla, återhämtning och relationer är i fokus. Spelarna får även öva sig i områden som avslappning, närvaro och se sina styrkor. Tränare och ledare har under våren fått en grundläggande föreläsning om mental hälsa med fokus på riskfaktorer, varningssignaler, friskfaktorer med olika diskussionsövningar där de får med verktyg att arbeta vidare med. I höst kommer de dessutom få tillgång till We & Sports utbildningsfilmer på youtube.

Föräldrarna har även dem fått en grundläggande föreläsning om mental hälsa med fokus på riskfaktorer, varningssignaler, friskfaktorer och diskussionsövningar där föräldrarna fått kunskap om vilka faktorer som leder till god mental hälsa och praktiska tips. Som komplement för att öva på att förbättra sin närvaro och återhämtning erbjöds prova-på-yoga. Totalt under yogan kom 90 herrspelare och 88 damspelare samt 17 ledare/tränare.

Irma Ek Ope F-06 säger att ”Jag tyckte att yogan var bra för man blev väldigt lugn. Man tänkte liksom bara på sig själv och stängde bort alla andra tankar. Det var väldigt skönt. Första föreläsningen var intressant då man fick lära sig hur olika saker kan påverka en. Att man behöver sömn och att låta hjärnan vila för att må bra och inte hålla på med mobilen för mycket.”

”För We & Sports är det här också en viktig satsning. Vi är ett arvsfondsfinansierat projekt under 3 år där ett av kraven är att vi ska genomföra piloter med våra målgrupper, det innefattar idrottare, tränare/ledare och föräldrar. När projektet är klart ska alla våra metoder finnas tillgängliga för alla sporter i hela landet och fotbollen är den idrott i Sverige med flest utövare” säger Paula Lembke, verksamhetsledare för We & Sports.

FAKTARUTA OM WE & SPORTS

We & Sports identifierar metoder, skapar resurser och gör dem tillgängliga för idrottare, föräldrar och tränare. Vi håller utbildar i mental hälsa, skapar camper för ungdomar, har chatt, möjlighet för personligt samtal mm. Ni når oss på www.weandsports.se eller 063-663 11 11 eller info@weandsport.se.