V. 2.3

We & Sports – en av finalisterna i Årets Eldsjäl i kategorin Hälsa

Årets Eldsjäl är en hyllning till föreningslivets eldsjälar. Eldsjälar nomineras i kategorierna Inkludering, Hälsa, Ledare och Årets Idrottsförening. I år är We & Sports nominerad i kategorin Hälsa. I mars avgörs vem som blir vinnare.

En eldsjäl är en person som ger av sin tid och energi för att förbättra tillvaron för andra. Man kan vara en eldsjäl i en viss fråga eller ett större eller mindre sammanhang. Att ha en tillhörighet är viktigt för alla människor och det är viktigare än någonsin att skapa förutsättningar för fysisk och psykisk hälsa. Båda är faktorer för ett mentalt välmående.

I kategorin Hälsa i Årets Eldsjäl, är We & Sports, genom sin initiativtagare Ante Andersson nominerad som en av fyra eldsjälar. Ante är en sann eldsjäl. Genom sitt initiativ av We & Sports, som idag har hjälpt flera tusen personer, sprids kunskap om mental hälsa inom idrotten och genom initiativet av ett behandlingscenter för barn och ungdomar med ätstörning får flera familjer hjälp.

Den psykiska ohälsan bland barn och ungdomar är större än någonsin och den växer hela tiden. Ca 50% av utövare inom elitidrotten har mått dåligt i psykisk ohälsa. Trots det pratar ingen om det. We & Sports är en av få initiativtagare som jobbar främjande med insatser så fler ungdomar inte börjar må dåligt.

Att använda idrotten som arena är ett strukturerat och fint sätt att nå både föräldrar, tränare, ledare, barn och ungdomar. Ca 50-70% av alla ungdomar är organiserade i en förening i Sverige.

We and Sports arbetar för att skapa ett kärleksfullt idrottsklimat där alla barn och ungdomar mår bra inom idrotten. Organisationen utgår från internationell forskning och har ett flertal metoder för att öka motståndskraften mot psykisk ohälsa. Unikt är fokus på förebyggande insatser bland annat genom metoden Resiliens (att bygga motståndskraft) Det finns stöd för hela familjen i form av personliga samtal, samtalsgrupper, rådgivning, utbildningsfilmer, hemsida med fördjupad hjälp och stöd. Under 2021 öppnades även ett behandlingscenter för ungdomar med ätstörning i ålder 12-25 år. Behandlingen är ett 12 veckorsprogram i dagvård med fokus på meningsfullhet. Hos oss är personen och deras närmaste familj i fokus under behandlingen. We & Sports väger in den upplevda framgången tillsammans med den mätbara framgången. Behandlingen innehåller bl a matbeteendes utveckling, terapi parallellt med självstärkande utveckling.

Vårt ansvar är att göra så inte fler mår dåligt mentalt och hjälpa dem som är sjuka. Det är ett ansvar som We & Sports tagit, nu tar vi nästa kliv i We & Sports utveckling” säger Ante Andersson, initiativtagare och ägare till We & Sports.

Läs hela nomineringen till Eldsjäl inne på Folkspel.se