V. 2.3

Resiliens – Utbildning

Resiliens är vår utbildning i hur du bygger din mentala motståndskraft. Utbildningen kan vara en del av dina studier på ditt idrottsgymnasium men är även en uppskattad kompetensutveckling för dig som är idrottslärare, tränare eller arbetar på ett idrottsförbund. Resiliens ger dig både kunskap och verktyg för hur du kan hantera livets olika med- och motgångar.

Storsjögymnasiet satsar på Resiliens

Storsjögymnasiet är en av de skolor som har valt att satsa på Resiliens. Lyssna på vad Hanna, Idrottslärare på Storsjögymnasiet, har att säga om Resiliensutbildningen och vårt samarbete.

För idrottare

Genom att utveckla din inre styrka och trygghet kan du fungera mer flexibelt inför motgångar och mentala utmaningar. I utbildningen får idrottare till exempel på idrottsgymnasier kunskap och verktyg som kan hjälpa dig att må bättre och prestera bättre när du så behöver. Utbildningen är i 8 steg och varje del är 2 timmar lång.

Behöver du som idrottare stöd i ditt mentala mående redan idag? Tveka inte att höra av dig till oss eller kolla in våra tips och övningar kring mental hälsa.

För vuxna steg 1

I första delen av vår Resiliensutbildning för vuxna får du lära dig att arbeta med faktorer som stärker idrottare mentalt. Det är en viktig pusselbit och kan vara avgörande för ett hållbart idrottande, för måendet och för prestationerna. Syftet med utbildningen är att jobba med faktorer som stärker dig och dina idrottare.

För vuxna steg 2

En kurs som ger dig fördjupad kunskap i hur du kan stötta idrottare inom Mental hälsa & Resiliens. Du får verktygen att utbilda och implementera metoder i den idrottsmiljö du verkar.

Vi skräddarsyr utbildningen för dig

Är din skola eller idrottsförbund intresserad av att ta ett första steg i att stärka ungdomars hållbarhet och glädje inom idrotten? Hör av er till oss idag så skräddarsyr vi ett upplägg efter era förutsättningar och behov.

Bra att veta om utbildningen

För vem: Du som är idrottande ungdom, idrottslärare, tränare eller arbetar på ett idrottsförbund.

Upplägg: Resiliens består av 8 olika utbildningsblock som kan kombineras utifrån era förutsättningar och möjligheter. 

Kontakta oss så skräddarsyr vi utbildningen efter era behov.

We & Sports Camp

Ett läger där vi tränar både mentala, fysiska och sociala förmågor

Varje år erbjuder föreningen We & Sports Club ett antal camper för ungdomar, vuxna och familjer där vi utmanar oss mentalt, fysiskt och socialt till att bli mer mentalt motståndskraftiga. Vi lovar att det kommer att ge minnen för livet!

Håll koll på föreningens Instagram för mer information om när det är camper på gång.

Information om camperna

We & Sports Camp har alltid fokus på att:

 • Ge dig kunskap och verktyg i mental hälsa.
 • Se till att du får röra på dig
 • Låta dig träffa nya människor och umgås utanför dina vanliga ramar.

Inspirationsföreläsning av Ida Andersson

En inspirerande och gripande föreläsning om att gå från svårt sjuk i anorexia till att bli helt frisk och leva fullt ut.

På den här föreläsningen får vi lyssna på Idas erfarenheter från sjukdomsperioden, tillfrisknandet både som person och idrottare. Vi får också ta del av hur Ida genom mental träning utvecklas och hennes sätt att se på den mentala träningen som en stor del av sin framgång för att idag kunna vara helt frisk och kunna leva sin fulla potential som person och som idrottare.

Vill du boka en föreläsning eller utbildning?

Är din skola, klubb eller förening intresserad av att ta ett första steg i att stärka era ungdomars mentala hälsa? Hör av er till oss idag så skräddarsyr vi ett upplägg efter era förutsättningar och behov.

Vem är Ida?

Ida Andersson är tjejen som är anledningen till varför We & Sports startade. Det är genom hennes sjukdom och tillfrisknande till att nu jobba mot sin fulla potential som We & Sport fått mycket inspiration.

Lunchföreläsningar

Inspirerande lunchföreläsningar i mental hälsa

Vi vill öka inspiration och kunskap inom olika område kopplade till mental hälsa genom att då och då bjuda på en kostnadsfri lunchföreläsning. Under föreläsningarna får du lyssna på utvalda personer/föreläsare eller ämnen som vi hoppas kan berika idrottare, föräldrar, tränare och ledare.

Föreläsningarna hålls på plats i Östersund eller sänds digitalt via vår Facebooksida. För att hålla koll på vår nästa lunchföreläsning, följ oss på Facebook där vi alltid släpper våra evenemang.

Exempel på föreläsningar

 • Ida Andersson om resan från ätstörning till frisk idrottare
 • Idrottsnutrition
 • Förälder på arenan

Yoga

We & Sports erbjuder Yoga

We & Sports erbjuder två former av yoga, MediYoga & Nybröjartoga. Yogan utför vi under event, på vårt behandlingscenter och vid förfrågningar.

MediYoga för idrottare, närstående och tränare. MediYoga är en svenskutvecklad, kvalitetssäkrad terapeutisk yogaform som används i svensk hälso- och sjukvård med syfte att skapa balans och harmoni kognitivt, emotionellt och fysiskt. Ett fastställt recept följs med tydlig struktur som är lika oavsett var du praktiserar MediYoga. Som metod utgår man från recept, fastställda ingredienser, dosering och kvalitet. Fokus ligger på andning, biomekanik och meditation.

Nybörjaryoga med inspiration från Hathayoga och innebär lugna och sköna rörelser i harmoni med andningen. Nybörjaryogan riktar sig till dig som inte praktiserar yoga dagligen och vill ta första steget in i en balanserande värld där kropp och sinne samverkar för optimalt välbefinnande och existerande med stor påverkan på allt det du gör i din vardag, såväl arbete som skola, relationer och idrott.

Jag tycker att det har varit lärorikt och att jag har minskat min stress och sover bättre, inte alla nätter men betydligt bättre. Om jag ligger vaken upplever jag att jag inte funderar lika mycket utan kan släppa tankarna något bättre.

Förälder som använd sig av MediYoga

Förfrågan på Yoga

Vill du ta del av vår Yoga på ditt event eller för din skola eller förening? Kontakta oss så kan vi komma fram till det upplägg vi tycker passar er bäst.

Varför yoga är bra

 • Yoga är bra mot stress, man lär sig att bättre lyssna till kroppens signaler och man sover bättre.
 • Yoga lär dig styra din andning och ger dig därmed bättre kontroll på sinnet.
 • Yoga ger mer styrka, större smidighet, bättre balans, större kroppskännedom, inre stillhet och avslappning.
 • Yoga ger bättre fungerande matsmältning, starkare nervsystem, och förbättrar blodcirkulationen.

Vad är Mindfulness och Mediyoga?

Mindfulness, medveten närvaro, är en evidensbaserad metod som kan användas fördelaktigt vid samtliga av de problemområden som We & Sports arbetar med. Mindfulness handlar om närvaro utan tolkningar och dömande. Direkt när vi börjar önska att saker hade varit på ett annat sätt eller släpper in tanken om hur saker ”borde” vara, har vi kommit ifrån både närvaron och det tolkningsfria. Metoden är upplevelsebaserad och stärker de förmågor som de flesta av oss behöver odla och förstärka. I över 4000 år har yogan funnits i olika upplagor och människor över hela världen använder idag yoga för positiv självpåverkan. Både Mindfulness och yoga används som förebyggande och behandlande alternativ.

MediYoga® är en terapeutisk yogaform som syftar till ökad balans för tankar, känslor och kropp. En träning med helhetsperspektiv och kopplingar mellan knopp och kropp. Också denna metod används fördelaktigt vid samtliga av de problemområden som We & Sports arbetar med. Yogaformen är idag etablerad i svensk hälso- och sjukvård och kommer från Balansinstitutet, Skandinaviens främsta forsknings- och utbildningscenter för yoga.Med detta som bakgrund vill vi ge dig en lättillgänglig och beprövad metod som kombinerar både Mindfulness och yogaövningar inspirerade av MediYoga – MIMY Balansprogrammet®Vi jobbar med metoder som stärker dig som person och som du kan ha glädje av i livet i allmänhet, men också i idrottandet och/eller i egenskap av tränare eller förälder. Metoden utvecklades av yogaterapeuten Sara Emilionie under hennes år vid MediYoga Institutet. Idag är metoden en självständig metod som erbjuds via Balansinstitutet.

Paket till klubbar

We hjälper er

För att stärka sin mentala hälsa behöver idrottare, tränare och föräldrar få kunskap och verktyg att reflektera kring, för att själva välja ett främjande förhållningssätt. We & Sports erbjuder nu klubbar att höja sin kunskap i mental hälsa. Vi har dels föreläsningar för idrottare och dels föreläsning för tränare och föräldrar. Här nedan kan du ta del av vårt erbjudande.

”Vi fick hjälp genom We & Sports att börja prata om detta viktiga ämne, för att förebygga med självhjälp men även att våra ungdomar ska våga sträcka ut handen och be om hjälp hos oss ledare och föräldrar i föreningen.”

Vivi Darla, Västerhaninge IF

Så här kan vi hjälpa er

 • Utbildningar inom mental hälsa för idrottare, tränare och närstående.
 • Personliga samtal för både tränare, närstående och idrottare.
 • Vår chatt som är öppen måndag – torsdag, och kostnadsfri fö alla idrottande ungdomar.
 • Tips och övningar på vår webb.
 • Via vår Youtube kanal där du hittar kostnadsfria korta utbildningar.

Dubbla Karriärer

Vi kan erbjuda Riksidrottsuniversitet och elitidrottsvänliga lärosäten med elitidrott och högskolestudier en skräddarsydd kurs med fokus på dubbla karriärer. Vid fyra tillfällen lyfts kompetenser som har visat sig särskilt viktiga för att framgångsrikt hantera sin dubbla karriär och som beskrivs i Riksidrottsförbundets Nationella riktlinjer för elitidrottares dubbla karriärer. 

I samarbetet ser vi också till att hjälpa er med att skapa en undersida med information och en inbjudan till era studenter så att så många som möjligt kan medverka.

Kontakta oss för mer information

Vi hjälper dig med att hitta det upplägg som passar er bäst.

Samarbete med Mittuniversitetet

Vi har ett pågående samarbete med Mittuniversitetets idrottsakademi. Vill du se hur vi jobbat med Mittuniversitet kan du spana in deras sida för dubbla karriärer här.

Nutrition föreläsning

KOSTEN – ETT VIKTIGT VERKTYG FÖR DIG SOM IDROTTAR

Kosten har koppling till den psykiska såväl som den fysiska hälsan, och därmed också din träning. Du kommer att få inblick i hur du kan använda kosten som ett verktyg i din träning och vad som är viktigt att fokusera på, vilka myter som finns samt vilka kostfaktorer du kan förändra för att göra skillnad.

VI SKRÄDDARSYR DET DU BEHÖVER

Är din idrottsförening eller lag/träningsgrupp intresserad av att ta ett första steg i att stärka ungdomars hållbarhet och glädje inom idrotten? Hör av er till oss idag så skräddarsyr vi ett upplägg efter era förutsättningar och behov,

Bra att veta om föreläsningen

För vem: Idrottande ungdomar, tränare/ledare och närstående.

Tid: 1-2 timmar 

Pris: 2000-4000 kr exkl. moms*
*Kostnader för resor och ev logi tillkommer

Fakta, tips och övningar om Kost & Näring

Vi har tagit fram mer fakta och tips som kan hjälpa dig som är intresserad av hur kosten kan bli ett verktyg i din vardag.

Läs mer

Samtal

Våra samtal är ett sätt att stärka dig själv som idrottare, tränare eller närstående

Välkommen till våra stödjande samtal för idrottare, närstående eller tränare. Vi genomför både individuella samtal och familjesamtal.

Under samtalet lyssnar vi in ditt nuläge, bakgrunden till anledningen att du sökt upp oss, önskemål om utveckling och nya läget, ger dig verktyg att stärka dig själv utifrån vad du delat med dig av i samtalet, verktyg att hantera situationer och utmaningar och ger det stöd du önskar under processen framåt.

Ett tips kan vara att du vänder dig till ditt försäkringsbolag för att se om kostnaden för samtalen kan ingå i din försäkring.

Maila oss så hjälper vi dig boka in ditt första samtal.

Priser stödjande samtal

30 minuter bedömningssamtal
Kostnadsfritt

50 minuter stödjande samtal
750 kronor per gång

Priserna gäller från 1 januari 2021

Resiliens – onlineutbildning

Utbildning online i hur du förbättrar din mentala motståndskraft, resiliens

Utbildningsfilmerna hittar du på vår Youtubekanal. Utbildningen är i åtta delar varav en introduktionsfilm som beskriver utbildningen. Varje utbildningsdel är 15-20 minuter lång och i tillägg till att se filmerna behöver du jobba med hemuppgifter/utmaningar för att få ut det mesta av utbildningen.

Ämnena vi går igenom är;

 • Återhämtning
 • Relationer
 • Styrkor
 • Värderingar
 • Självreglering
 • Egonomi
 • Mental flexibilitet

Vi önskar sprida kunskap och inspiration till att arbeta med de mentala effekterna av idrottande, samt ge verktyg såväl inom idrotten och i livet för idrottare, föräldrar, nära anhöriga och tränare och ledare.

Varför vår onlineutbildning?

Syftet är att få ökad kunskap inom sju olika ämnen som stärker individers mentala hälsa och stärker idrottares förutsättning att nå sin fulla potential.

Pris: Kostnadsfri