V. 1.0
Clara fick verktyg för att bli frisk frÄn sin Àtstörning

Om Clara och hur hon blev sjuk

Clara Ă€r simmare och har höga ambitioner i allt hon gör, oavsett vad hon tar sig an. I oktober 2018 var hon 14 Ă„r och började att gĂ„ ned vikt efter en period med hĂ„rd trĂ€ning. 

Att fĂ„ i sig maten var egentligen inget problem, men nĂ€r vĂ„gen tillslut visade 41 kilo var det inte lĂ€ngre hĂ„llbart. Samtidigt inleddes en utredning för att undersöka om det var glutenintolerans som orsakade viktnedgĂ„ngen. I och med att intolerans dĂ€r och dĂ„ kunde uteslutas, skrevs Clara in pĂ„ en Ă€tstörningsenhet. 
Fokuset lÄg dÀr pÄ maten och att gÄ upp i vikt, vilket Àr en period som beskrivs som Ängestladdad, jobbig och snarare födde ny Ängest och nya problem. Under vintern inleddes ocksÄ trÀningsförbud för att öka mer i vikt, vilket fick lÄgan som brann i Clara att slÀckas ytterligare.

”Efter mĂ„nga mĂ„naders kĂ€mpande och oförstĂ„ende sĂ„g vi hur vĂ„r dotter blev mer och mer vingklippt.”

Mamma Annika

Början pÄ resan mot att bli frisk igen

Under sommaren 2019 pratade mamma Annica en dag med en granne i sommarstugan som tipsade om We & Sports i Östersund för deras expertis och fokus pĂ„ idrottare. 

Kort dÀrpÄ sÄg de ett reportage pÄ Sportspegeln dÀr grundaren Ante Andersson pratade om sin skidÄkande dotters anorexia och We & Sports essens. Detta ledde till att familjen letade fram numret till We & Sports och kontaktade dem.

Med drömmar som drivkraft och rÀtt hjÀlp kom vÀndningen snabbt

HjĂ€rtat klappar extra hĂ„rt för simningen, vilket var den stora drivkraften att bli frisk och hitta tillbaka. I detta skede var Claras största önskan att komma in pĂ„ simningsgymnasiet i Sundsvall, samtidigt som det var hennes största mardröm att inte orka söka och inte bli antagen. 

Efter nĂ„gra hopplösa mĂ„nader pĂ„ Ă€tstörningsenheten som inte gav nĂ„got och en brinnande lĂ€ngtan efter simningen bestĂ€mde sig familjen för att Ă„ka upp till We & Sports i Östersund.

”Äntligen var det nĂ„gon som sĂ„g vĂ„r dotter som en person och problematiken i varför hon egentligen hade hamnat hĂ€r. För första gĂ„ngen pĂ„ flera mĂ„nader kĂ€nde vi hopp och positivitet.”

Mamma Annika

Clara fick tillbaka sina vingar

Mamma Annica beskriver att We & Sports hade ett helt annat fokus och bemötande Ă€n vad de hade upplevt innan. Claras verkliga mĂ„ende var det som var viktigt, vad vĂ„gen visade inte var lika viktigt. 

Redan efter det första mötet började Clara att bli bĂ€ttre. De nya verktygen och sĂ€ttet att tĂ€nka pĂ„ ledde till att hon tillfrisknade snabbt och gjorde att hon fixade att söka in till sin drömutbildning och kom in. 
Under vÄren 2020 skrevs Clara ocksÄ ut frÄn Àtstörningsenheten. Idag kan hon tackla vardagen pÄ ett nytt, lÀttsammare sÀtt och göra det hon brinner för: att simma.

*bilderna Àr inte kopplade till Clara och hennes familj

Kontakta oss

KÀnner du igen dig eller nÄgon nÀra i mamma Annikas berÀttelse om Clara? Du Àr varmt vÀlkommen att höra av dig till oss för mer information om vad vi kan hjÀlpa dig eller din familj med.

    Om Clara

    Ålder vid insjuknande: 14 Ă„r

    Ätstörning: Anorexia

    Bor: Söderhamn

    Idrott: Simning