V. 1.0
Hela familjen kan hjÀlpas om förÀldrar fÄr rÀtt verktyg

Även om barnet inte Ă€r redo att fĂ„ hjĂ€lp kan förĂ€ldrarna vara redo att fĂ„ rĂ„d

NÀr Anna fick höra att hennes dotter var för frisk för att lÀggas in pÄ en Àtstörningsmottagning och kontakten med BUP inte blev som hon tÀnkt sig sÄ var det svÄrt att veta vart man kunde vÀnda sig.

”Vi har kĂ€nt oss vĂ€ldigt ensamma och frustrerade.”

Mamma Anna

Med dottern pÄ ett idrottsgymnasium, pÄ en ort lÄngt ifrÄn, har det varit svÄrt för dem att veta hur de ska hantera distansen. Det Àr fortfarande ett pÄgÄende arbete, men för Anna och hennes familj har We & Sports varit rÀddningen. Tack vare We & Sports idrottsliga erfarenhet har det funnits en förstÄelse för vikten av tÀvlingar och trÀningar. De har haft kunskap om hur en idrottande tonÄrings liv fungerar, vilket har varit viktigt eftersom det annars skulle vara svÄrt att motivera dottern till att ta hjÀlp.

En utomstÄende har lÀttare att stÀlla kÀnslomÀssigt laddade frÄgor

Anna berÀttar att We & Sports har varit vÀldigt bra pÄ att lyssna in hela familjen, inte minst dottern som har fÄtt en kontaktperson hon kÀnner sig trygg med. Dottern har fÄtt bra rÄd som Àr anpassade efter hennes tonÄrsliv och har kÀnt att hon kan prata om allt möjligt, vilket har varit vÀldigt viktigt för hela familjen. Inte minst för att kontaktpersonen har kunnat frÄga saker som kan vara kÀnslomÀssigt jobbiga att frÄga som förÀlder.

Utan We & Sports vet jag inte vad vi skulle ha gjort. Det har varit vÄrt enda hopp.

Mamma Anna

Det krĂ€vs ett förtroende för att vĂ„ga vara privat. Det förtroendet fick hela familjen frĂ„n första stund. Stödet de fĂ„tt som förĂ€ldrar har hjĂ€lpt dem i sin oro och rĂ€dsla, de har kĂ€nt att de haft nĂ„gon att vĂ€nda sig till och prata med. I stunder dĂ„ de kĂ€nt sig oroliga vet de var de ska ringa, det Ă€r bara att boka tid för ett samtal. Även We & Sports förĂ€ldragrupp har hjĂ€lpt dem. DĂ€r kan de prata med andra förĂ€ldrar i liknande situationer. Nu kĂ€nner de sig inte lika frustrerade och mindre ensamma. Även om kampen mot sjukdomen Ă€r pĂ„gĂ„ende.

FörÀldrar som oroar sig över barn med destruktivt matbeteende

Anna vill uppmana alla som Ă€r oroliga för sitt barn att ta ett första samtal. Hon understryker att man inte behöver lĂ€mna ut mycket information, We & Sports stĂ€ller rĂ€tt frĂ„gor. Hon menar att man kĂ€nner sig vĂ€l mottagen och att ett samtal gör en lugnare. Även om barnet inte Ă€r redo att fĂ„ hjĂ€lp, sĂ„ Ă€r det viktigt att som förĂ€lder fĂ„ rĂ„d som gör att barnet lyssnar och förstĂ„r att det finns bra hjĂ€lp att fĂ„. Ett första samtal hjĂ€lper sĂ„ mycket, inte minst för dig som mamma och pappa.

* Mamma Anna heter egentligen nÄgot annat och bilderna Àr inte kopplade till familjen

Kontakta oss

KÀnner du igen dig eller nÄgon nÀra i mamma Annas berÀttelse om hennes dotter? Du Àr varmt vÀlkommen att höra av dig till oss för mer information om vÄra individuella- och familjesamtal.

    Om Annas dotter

    Ålder vid insjuknande: De övre tonĂ„ren

    Ätstörning: Ingen diagnostiserad Ă€tstörning

    Ort: Stockholm