V. 2.3

NEDSTÄMDHET

Att vara nedstämd, känna sig ledsen och ha ”svackor” är något som ingår i livet. Lycka och en känsla av ”flow” är inte ett konstant läge. Men vad gör man om man känner sig mer än ledsen? Hur vet man om man är nedstämd eller ”bara” har en svacka? Läs om vad det innebär att vara nedstämd eller ha en mildare depression och få tips på vad du kan göra för att påverka.

Alla har perioder när vi känner oss nedstämda. Det tillhör livet. Familjesituationer, dödsfall, puberteten, avsaknad av sociala relationer, idrottsskador som avlöser varandra, problem med ekonomin, separation, sorg, skolbyten, svåra livssituationer med mera kan göra oss nedstämda.  Även om det är jobbigt går nedstämdhet (och depressioner) många gånger över av sig själv. Kortare perioder kan vara lättare att hantera själv tillsammans med ett bra socialt stöd, praktisk egenpåverkan med hjälp av rutiner och övningar med mera.

Fakta om nedstämdhet

Vad det innebär att vara nedstämd eller ha en mildare depression?
Fakta

Tips – Nedstämdhet

Få tips på vad du kan göra om du känner dig nedstämd och vad du som anhörig kan göra.
Tips

Övningar – Nedstämdhet

Få övningar som hjälper dig reda ut tankar kring nedstämdhet.
Övningar

Bok tips

Vart du än går är du där. Med denna bok lär du dig att använda Medveten Närvaro i vardagen och får praktisk vägledning i hur man mediterar, samt kunskap om effekterna av metoderna. Mindfulness (medveten närvaro) kan lindra nedstämdhet, öka livskvalitet och minska återfall av nedstämdhet.
Hitta boken här

Apptips

Jag Här Nu är en evidensbaserad app med mindfulnessövningar.
Ladda ner appen

Kontakta oss

Om du känner att du har något som du tänker på kring ämnet nedstämdhet är du alltid varmt välkommen att kontakta oss på We & Sports
Kontakta oss