V. 2.3

ORO & ÅNGEST

Vi reder ut begrepp och ger dig mer vetskap om vad oro och ångest är, samt ger tips och övningar – både till dig som drabbad och närstående.

Att bättre förstå din situation och vad som händer i kroppen samt pröva olika lindrande övningar kan vara till hjälp för dig som lider av oro och ångest eller för dig som är närstående. Det ersätter inte den hjälp som du kan få av att prata med någon professionell.

Det som en person kallar stress kan någon annan kalla ångest och man kan känna oro utan att uppleva ångest. Oro är dina tankar om något som ligger i framtiden och rädslan för vad som kan hända. Ibland kan den eskalera och bli orimligt stor och bli en belastning.  Kanske ligger det du oroar dig för väldigt långt fram i tiden och du kan hinna skapa många olika föreställda katastrofscenarion.  Bilder av kaos gestaltar sig och vårt inre samtal kan handla om krav, hinder, risker med mera. Det är ett sätt att förbereda sig och förhoppningsvis förhindra dessa oftast föreställda katastrofer och kaos-scenarier. När vi är upptagna med alla dessa tankar om faror och problem som kan uppstå så hjälper de till att trassla in oss i ett ”nystan” av gamla och nya scenarion som inte verkar ta slut. Likt något som vi inte kan stänga av så ligger tankarna där och stör.

Fakta om oro & ångest

Vad är skillnaden mellan att känna oro och ångest?
Fakta

Tips – Oro & ångest

Få tips på vad du kan göra för att förebygga ångest och oro.
Tips

Övningar – Ångest & oro

Få konkreta övningar som kan hjälpa dig att övervinna ångest och oro.
Övningar

Boktips

Vill du öka din kunskap ytterligare om vad oro är och hur det fungerar tipsar vi om denna bok där du också får möjlighet att själv reflektera, skapa förhållningssätt som du kan må bättre av att inta, samt sätt att utmana din oro.
Hitta boken här

apptips

En evidensbaserad app med mindfulnessövningar.
Ladda ner appen

Kontakta oss

Om du känner att du har något som du tänker på kring ämnet oro & ångest är du alltid varmt välkommen att kontakta oss på We & Sports
Kontakta oss