V. 2.3

SÖMNSTÖRNING

Sömnen är en viktig hörnsten i hälsan. För en idrottare är sömn och vila enskilt den viktigaste återhämtningen på lång sikt för att inte slita ut kroppen och riskera överträning.

Sömnbehovet ökar med hård träning och en elitidrottare inom konditionsidrott kan öka sitt sömnbehov med upp till 50% vid riktigt hårda träningsperioder (då delar man upp sömnen med tupplurar under dagen). Förenklat – ju hårdare du tränat, desto mer sömn behöver du.

Det finns många teorier till varför vi egentligen sover, men all forskning är inte fullständig. Sömnen handlar om cellförnyelse, att celler repareras och att vi ”återuppbygger” kroppen och hjärnan, sparar energi, låter immunförsvaret jobba, frisätter viktiga hormoner och minskar stresshormoner, lagrar minnen mm. De tankeprocesser som pågår dagtid ställs om och hjärnans celler ägnar sig under sömn istället åt återhämtning. Produktionen av stresshormoner minskar också nattetid. Hjärnan får en chans att rensa ut ”mentalt slagg” och undvika överbelastning.

Fakta om sömn

Fördjupa dig i ämnet sömn och hur det påverkar dig fysiskt och mentalt.
fakta

Tips – förbättra din sömn

Tips på vanor och beteenden som spelar stor roll för din sömn.
Tips

Övningar – få bättre sömn

Övningar som du kan göra hemma, som hjälper dig att fokusera och komma ner i varv.
Övningar

Boktips

Vi vet inte att vi sover förrän vi vaknar – sömnen är häpnadsväckande och fascinerande men också oerhört komplicerad.
Hitta boken här

Apptips

Ladda hem gratisappen Mental Träning av Skandinaviska Ledarhögskolan. Under fliken “Mina program” ligger 3 stycken gratis sömnprogram. 
Ladda ner appen

Kontakta oss

Om du känner att du har något som du tänker på kring ämnet sömnstörning är du alltid varmt välkommen att kontakta oss på We & Sports.
Kontakta oss