V. 2.3
Övningar – Nedstämdhet
Vi har samlat våra bästa övningar som kan hjälpa dig när du känner dig nedstämd eller deprimerad.

Skriv en aktivitetsdagbok

Det vi tänker och känner påverkar det vi gör och vad du gör påverkar dina tankar och dina känslor. För att öka din medvetenhet om hur du blir påverkad av dina dagliga aktiviteter, kan du skriva ned vad du gör varje dag och hur aktiviteten påverkar dig. Det intressanta och ditt fokus behöver inte inriktas till allt som påverkar dig negativt och känns jobbigt utan snarare om att identifiera det du mår bättre av och får energi av. Hur kan du göra mer av det?

Reflektera över frågor som:

 • Finns det några mönster?
 • Finns några särskilda personer med när du har en positiv eller negativ upplevelse?
 • Är positiva eller negativa upplevelser kopplade till några särskilda platser?
 • Behöver du prioritera om något?
 • Blir saker annorlunda om du byter ordning på några aktiviteter?
 • Behöver du fatta beslut? Avbryta eller börja med något?

När du kartlagt under 1-2 veckors tid kan du se över din dagbok med syfte att hitta vad fungerar bra, hur kan jag få mer av det, vad gör du för att du har lust och vad gör du för att du ”måste”, vad behöver du påbörja eller avsluta eller förändra för att må ännu bättre. Har du utrymme för valfri tid eller är all tid inbokad hela tiden? 

Närvaroövning

Träna på att vara närvarande i en aktivitet i taget med hela din uppmärksamhet på det du upplever. Gör det under kommande vecka. En övning för att träna din närvaro, förhöja din upplevelse och kvaliteten på det du gör. Här följer ytterligare en närvaroövning att landa i.

Instruktion till övningen

 • Sätt dig med båda fötterna i golvet och vila händerna bekvämt i knät.
 • Landa i andetaget med slutna ögonlock och ett internt fokus. Lägg märke tillunderlaget mot fotsulorna, ryggstödet mot ryggen, känslan i axlarna och kroppens tyngd i sätet. 
 • Gör en tänkt lista över saker som du upplever att du måste, borde eller ska göra den närmaste tiden. Föreställ dig listan som ett antal post it- lapar eller som anteckningar i en almanacka. Ju längre listan är desto bättre. Lista alla dina plikter och upplevda måsten.
 • Pausa och lägg märke till känslan i kroppen.
 • Tänk dig att du lägger bort listan och gör en ny som bara innehåller två saker som du behöver göra. På den här listan står ”andas in” och ”andas ut”. Fortsätt följa ditt andetag. När du andas in läser du just ”andas in” på din mentala lista, och när du andas ut läser du punkten ”andas ut” på din lista. Fortsätt så en stund. När lugnet infunnit sig och en stund efter det, tar du tre djupa andetag till och återkommer till rummet.
 • Återkoppla till dina värden.

Behöver du ytterligare hjälp?

Om problem kvarstår trots att du arbetat med övningar och prövat de tips du hittat här är du varmt välkommen att kontakta oss på We and Sports för råd och guidning. Du kan maila oss på linda@weandsports.se eller ringa oss på 063-663 11 10.

Måndag-torsdag 18-20 kan du också få stöd i Sveriges Chatt för idrottare när du upplever utmaningar.