V. 2.3
Övningar – Kost & Näring
En kostplan är ett bra verktyg att ha när du idrottar. Här får du konkreta övningar för hur du kan tänka när du ska forma din kostplan.

Att ha en plan eller en struktur i din träning är bra, dels för att du ska utveckla din fysik men också för att få rätt återhämtning. Att planera sin kost kan också vara bra, det hjälper dig att göra bra val och gör det enklare att få i dig energin och näringen du behöver. Men bara för att du har en plan betyder det inte att du måste följa din plan slaviskt eller att du ska förbjuda dig själv att äta på nåt annat sätt. Det är sannolikt bättre att vara flexibel i sin plan – att kunna anpassa den till olika situationer, tillåta sig själv att äta allt, inte sätta förbud och att man provar sig fram. Att sätta en kostplan innebär att du har en plan för hur du ska lösa olika situationer på bästa sätt, till exempel hur du ska planera din kost om du är på ett läger där du ska träna flera pass samma dag. Att sätta en kostplan innebär inte att du ska planera hela dygnet in i minsta detalj. Dessa frågor kan hjälpa dig att fundera kring en plan för vissa situationer

Hur mycket behöver du?

Av allt du äter på en dag, gör en bedömning efter hur du har mått eller hur mycket ork du haft – behöver du öka eller minska? Behöver du anpassa mängden till olika dagar eller aktiviteter?

Hur mycket näring får du i dig (kvalité)?

Hur mycket näring ger du kroppen? Uppskatta ditt näringsintag – får du i dig grönsaker av varierande slag? Uppskatta näringsinnehållet i maten generellt – vad är bra och finns det nåt som du kan ändra?

Hur ofta och när ska du äta (måltidsordning)?

Ska du ha någon speciell måltidsordning? Mår du bäst av att äta flera måltider eller färre? Hur ska du äta i anslutning till ditt träningspass

Vilken energi får du i dig (energifördelning)?

Av de tre makronutrienterna kolhydrater, fett och protein – finns det tillfällen där du behöver fylla på med mer av något? Är det något energiämne du behöver öka?

Har du svårt att hitta rätt balans med kosten?

Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss på We and Sports för råd och guidning. Vill du veta mer om ätstörningar eller destruktiva matbeteenden? Besök sidan för vårt behandlingscenter.