V. 2.3

Sommartips till föräldrar som har barn med ätstörning

Som förälder eller närstående till ett barn med ätstörning är det vanligt att känna sig trött, maktlös och uppgiven. Här kommer därför tre tips du kan ta till under semester, för att hålla fokus på rätt saker när ni kommer ifrån vardagsrutinerna.

  1. Träna varje dag på att ha medkänsla och vara vänlig mot dig själv. Ta några djupa andetag, notera vad du har för tankar och känslor i kroppen, döm inte utan låt dem bara passera. Tillåt dig att vara ledsen, glad eller det som känns för stunden. Lägg handen på bröstet och säg till dig själv: Jag gör så gott jag kan!
  2. Naturen är fantastiskt läkande och hjälper dig att stanna upp och vara närvarande. Ta med familjen ut till en vacker plats och ät medhavd lunch. Låt ditt barn vara med och bestäm vad ni ska äta, för ökad delaktighet. Men lägg sedan fokus på naturen och umgänget.
  3. Sätt er tillsammans och öppna upp för allas önskemål och idéer om hur semestern ska spenderas. Gör gärna en lista, där alla fått med minst en sak var att göra. Genom att beta av listan under sommaren lägger ni fokus på samvaro och upplevelser istället för fokus på mat och träning som det lätt annars kan bli.

Om du vill fördjupa dig mer om självmedkänsla och andra tips, läs gärna mer på vår hemsida: https://www.weandsports.se/ovningar-destruktivt-matbeteende/

Behöver du mer hjälp och rådgivning, besök We & Sports behandlingscenter för ätstörningar